Tuesday, October 19, 2010

Teška pobjeda Želje

U okviru 9. kola Premijer lige BiH Željezničar je pred oko 6.000 gledatelja savladao Čelik rezultatom 2:1. Golove za Želju postigli su Saviću 72. i Edin Višća u 81. minuti.

Bila je to vrlo tvrda i neizvjesna utakmica u kojoj se pobjednik nije znao do posljednjeg sudijskog zvižduka. Željo je ostvario najtežu domaću pobjedu ove sezone. Čelik se pokazao kao vrlo borben ali i kvalitetan protivnik kojem je samo malo sportske sreće nedostajalo za bolji rezultat, možda i puni plijen. S druge strane, domaći tim uz veliku dozu sreće upisao je nova tri boda kojima se popeo na drugu poziciju na prvenstvenoj tabeli uz četiri boda manje od lidera Borca.

''Plavi'' su dosta bojažljivo otvorili utakmicu. Čini se da je trener gostiju potpuno iznenadio domaće postavivši odbranu dosta blizu centra igrališta, što je zbunilo domaće koji su navikli da većina ekipa koje gostuju na ''Grbavici'' nema mnogo napadačkih ambicija. Čelik je došao da se nadigrava i njegovi igrači kreirali su nekoliko sjajnih prilika koje je domaća odbrana sretno i spretno uspješno riješila.

Prvo poluvrijeme obilovalo prilikama i lijepim potezima. Ipak, izdvajamo pokušaje Popovića i Ćuluma kod Željezničara, te Purića kod gostiju. Publika na ''Grbavici'' očekivala je veliku ofanzivu svojih ljubimaca u drugom dijelu ali to se nije desilo. Čelik je ponovo držao sredinu terena i opasno prijetio Šehiću. Mladi reprezentativac fenomenalno je ''skinuo'' zicer Puriću početkom drugog poluvremena te ostavio svoj tim u dobroj situaciji pred nastavak meča. Gosti su prijetili i iz prekida. Nakon jednog kornera, defanzivac domaćih Goran Marković sa gol linije izbija loptu u polje i najbolja prilika za Zeničane odlazi u nepovrat. No, ofanzivna i hrabra igra gostima se isplatila u 68. minuti. Sjajan kontranapad istrčao je Brković, lijepo uposlio usamljenog Purića koji pogađa za vodstvo svog tima.

Taj pogodak je u potpunosti okrenuo tok utakmice. Željo je mnogo odlučnije krenuo ka golu Čelika i već u 72. minuti dolazi do poravnanja. Bešlija je izveo slobodan udarac, u gužvi se najbolje snašao Srđan Savić i to je 1:1. Igra se potpuno prebacuje na polje gostiju ali većih prilika za postizanje gola nije bilo. Onda je stvari u svoje ruke uzeo izvrsni rezervista Edin Višća koji je lijepim solo prodorom i udarcem s distance doveo ''plave'' u vodstvo koje su zadržali do kraja.

Teška pobjeda Željezničara protiv organizovanog protivnika i novi skok na premijerligaškoj tabeli.

No comments:

Post a Comment